From Real Exams Quiz

Secondary 4 Additional Mathematics Numbers Ratio Proportion Quiz

Free Sec 4 A Maths Numbers Ratio quiz, HY3 Exam version, with questions, answers, and O Level-style practice for Singapore students.

These static practice materials are generated from the site's syllabus and paper-generation workflow, with source and model context shown so students and parents can evaluate the material before use.

Secondary 4 Additional Mathematics From Real Exams Generated by Tencent HY3 Free Updated 2026-08-17

Questions

Free quiz and exam paper access

Enter your details to view this paper

Your access is remembered on this device.

Answers

Secondary 4 Additional Mathematics Quiz - Numbers Ratio Proportion (Answer Key)

Total Marks: 40
Topic: Numbers, Ratio & Proportion


Section A Answers

1. [2 marks]
Simplify 12:18:3012 : 18 : 30 by dividing each term by the greatest common divisor 66.
12÷6=212 \div 6 = 2, 18÷6=318 \div 6 = 3, 30÷6=530 \div 6 = 5.
Answer: 2:3:52 : 3 : 5
Teaching note: Always find the highest common factor to reduce a ratio to simplest integer form.

2. [2 marks]
x:y=3:5xy=35x : y = 3 : 5 \Rightarrow \frac{x}{y} = \frac{3}{5}.
Given y=20y = 20, x20=35x=20×35=12\frac{x}{20} = \frac{3}{5} \Rightarrow x = 20 \times \frac{3}{5} = 12.
Answer: x=12x = 12
Common mistake: Cross-multiplying wrongly as 5x=3y5x = 3y then x=60x = 60 (forgetting to divide by 5).

3. [2 marks]
Total parts =5+7=12= 5 + 7 = 12.
Bob's share =712×480=7×40=280= \frac{7}{12} \times 480 = 7 \times 40 = 280.
Answer: \280$
Teaching note: The ratio parts represent fractions of the whole amount.

4. [2 marks]
a=kb14=k×4k=144=3.5a = kb \Rightarrow 14 = k \times 4 \Rightarrow k = \frac{14}{4} = 3.5.
Answer: k=3.5k = 3.5
Teaching note: Direct proportion constant is found by k=a/bk = a/b.

5. [2 marks]
p=kqp = \frac{k}{q}. From p=6,q=3p=6, q=3: k=pq=18k = pq = 18.
When q=9q = 9, p=189=2p = \frac{18}{9} = 2.
Answer: p=2p = 2
Teaching note: Inverse proportion means product pqpq is constant.


Section B Answers

6. [2 marks]
Ratio 2:3:52 : 3 : 5, largest =5= 5 parts =401= 40 \Rightarrow 1 part =8= 8.
Sum =(2+3+5)×8=10×8=80= (2+3+5) \times 8 = 10 \times 8 = 80.
Answer: 8080

7. [2 marks]
Let boys =4x= 4x, girls =3x= 3x. After 6 boys leave: 4x63x=23\frac{4x-6}{3x} = \frac{2}{3}.
3(4x6)=2(3x)12x18=6x6x=18x=33(4x-6) = 2(3x) \Rightarrow 12x - 18 = 6x \Rightarrow 6x = 18 \Rightarrow x = 3.
Original boys =4×3=12= 4 \times 3 = 12.
Answer: 1212

8. [2 marks]
y=kx2y = kx^2. 12=k(22)=4kk=312 = k(2^2) = 4k \Rightarrow k = 3.
When x=5x = 5, y=3×25=75y = 3 \times 25 = 75.
Answer: 7575

9. [2 marks]
Flour : Sugar =5:2= 5 : 2. 350 g350\text{ g} flour =5= 5 parts 1\Rightarrow 1 part =70 g= 70\text{ g}.
Sugar =2×70=140 g= 2 \times 70 = 140\text{ g}.
Answer: 140 g140\text{ g}

10. [2 marks]
u=k/vu = k/v. 8=k/2k=168 = k/2 \Rightarrow k = 16.
When v=4v = 4, u=16/4=4u = 16/4 = 4.
Answer: 44


Section C Answers

11. [2 marks]
Speed =240/3=80 km/h= 240/3 = 80\text{ km/h}. Distance in 55 h =80×5=400 km= 80 \times 5 = 400\text{ km}.
Answer: 80 km/h,400 km80\text{ km/h}, 400\text{ km}

12. [2 marks]
Parts =2+3+4=9= 2+3+4 = 9. Largest share =49×900=400= \frac{4}{9} \times 900 = 400.
Answer: \400$

13. [2 marks]
Workers ×\times days == constant 3×12=4×dd=36/4=9\Rightarrow 3 \times 12 = 4 \times d \Rightarrow d = 36/4 = 9.
Answer: 99 days

14. [2 marks]
8 cm×25000=200000 cm=2 km8\text{ cm} \times 25\,000 = 200\,000\text{ cm} = 2\text{ km} (since 1 km=100000 cm1\text{ km} = 100\,000\text{ cm}).
Answer: 2 km2\text{ km}

15. [2 marks]
a:b=2:3=8:12a:b = 2:3 = 8:12; b:c=4:5=12:15b:c = 4:5 = 12:15.
Thus a:b:c=8:12:15a:b:c = 8:12:15.
Answer: 8:12:158 : 12 : 15


Section D Answers

16. [2 marks]
Let orange =3x= 3x, water =2x= 2x. After adding 500 ml500\text{ ml}: 3x2x+500=34\frac{3x}{2x+500} = \frac{3}{4}.
12x=6x+15006x=1500x=25012x = 6x + 1500 \Rightarrow 6x = 1500 \Rightarrow x = 250.
Original orange =3×250=750 ml= 3 \times 250 = 750\text{ ml}.
Answer: 750 ml750\text{ ml}

17. [2 marks]
Q=c/RQ = c/R, from Q=10,R=2c=20Q=10, R=2 \Rightarrow c = 20, so Q=20/RQ = 20/R.
P=kQP = kQ, from P=25,Q=10k=2.5P=25, Q=10 \Rightarrow k = 2.5, so P=2.5×20/R=50/RP = 2.5 \times 20/R = 50/R.
Answer: P=50RP = \frac{50}{R}

18. [2 marks]
Second dept share =58×64000=40000= \frac{5}{8} \times 64\,000 = 40\,000.
Charity =10%×40000=4000= 10\% \times 40\,000 = 4\,000.
Answer: \4,000$

19. [2 marks]
y=kxy = kx, 8=2kk=48 = 2k \Rightarrow k = 4. When x=5x = 5, y=4×5=20y = 4 \times 5 = 20.
Answer: 2020

20. [2 marks]
Let length =5x= 5x, breadth =2x= 2x. Perimeter =2(5x+2x)=14x=84x=6= 2(5x+2x) = 14x = 84 \Rightarrow x = 6.
Area =(30)(12)=360 cm2= (30)(12) = 360\text{ cm}^2.
Answer: 360 cm2360\text{ cm}^2