From Real Exams Exam Paper

Primary 3 Mathematics Weighted Assessment 1 (Term 1) Paper 3

Free P3 Maths WA1 Paper 3, Exam version, with questions, answers, and syllabus-aligned practice for Singapore students.

These static practice materials are generated from the site's syllabus and paper-generation workflow, with source and model context shown so students and parents can evaluate the material before use.

Primary 3 Mathematics From Real Exams Generated by Claude Sonnet 4 Updated 2026-08-17

Questions

Free quiz and exam paper access

Enter your details to view this paper

Your access is remembered on this device.

Answers

TUITIONGOWHERE PRIMARY SCHOOL (AI)

WEIGHTED ASSESSMENT 1 EXAMINATION 2026 - VERSION 3

PRIMARY 3 MATHEMATICS - ANSWER KEY

Duration: 45 minutes
Total Marks: 50


Section A: Multiple Choice Questions (15 marks)

1. (3) - The digit 5 is in the hundreds place, so its value is 500.

2. (3) - 2851 > 2843. The other options are all smaller than 2843.

3. (2) - 5 × 6 = 30

4. (2) - 35 ÷ 7 = 5 groups

5. (2) - 2 out of 6 parts are shaded = 2/6

6. (3) - 4.75+4.75 + 1.50 = $6.25

7. (2) - 56 ÷ 8 = 7

8. (1) - 2 m = 200 cm, so 200 cm + 68 cm = 268 cm

9. (3) - 3764 rounded to nearest hundred: Look at tens digit (6). Since 6 ≥ 5, round up to 3800.

10. (1) - 3/9 = 1/3 (divide both numerator and denominator by 3)

11. (3) - 367 + 485 = 852

12. (3) - Pattern increases by 50 each time: 300 + 50 = 350

13. (2) - 9 × 4 = 36

14. (2) - 1/4 of 20 = 20 ÷ 4 = 5

15. (3) - 1 hour = 60 minutes, so 2 hours = 120 minutes


Section B: Short Answer Questions (20 marks)

16. (2 marks) Working:

   653
 + 278
 -----
   931

Answer: 931

17. (2 marks) Working:

   914
 - 356
 -----
   558

Answer: 558

18. (2 marks) 8 × 6 = 48 Answer: 6

19. (2 marks) Working: Bananas sold: 20 Apples sold: 13 Difference: 20 - 13 = 7 Answer: 7 more bananas

20. (2 marks) Working: 3 kg = 3 × 1000 g = 3000 g 3000 g + 450 g = 3450 g Answer: 3450 g

21. (2 marks) Answer: 2 : 45

22. (2 marks) Working: 1/5 of 35 = 35 ÷ 5 = 7 Answer: 7

23. (2 marks) Working: 2/5 = ?/10 To get from 5 to 10, multiply by 2 So multiply numerator by 2: 2 × 2 = 4 Answer: 4

24. (2 marks) Working: Perimeter of square = 4 × side length Perimeter = 4 × 7 cm = 28 cm Answer: 28 cm

25. (2 marks) Working: 5239 rounded to nearest 10: Look at units digit (9). Since 9 ≥ 5, round up. Answer: 5240


Section C: Word Problems (15 marks)

26. (3 marks) Working: Stamps Sam had: 156 Stamps sister gave: 89 Total stamps: 156 + 89 = 245

Answer: 245 stamps

27. (3 marks) Working: Number of bags: 7 Marbles per bag: 8 Total marbles: 7 × 8 = 56

Answer: 56 marbles

28. (4 marks) Working: Books sold Monday: 425 Books sold Tuesday: 368 Difference: 425 - 368 = 57

Answer: 57 more books

29. (5 marks) Working: Cost of toy car: 18.65Costofpuzzle:18.65 Cost of puzzle: 9.75 Total cost: 18.65+18.65 + 9.75 = 28.40Amountpaid:28.40 Amount paid: 50.00 Change: 50.0050.00 - 28.40 = $21.60

Answer: $21.60


Marking Scheme Summary

Section A (15 marks): 1 mark per question Section B (20 marks): 2 marks per question - 1 mark for working, 1 mark for correct answer Section C (15 marks):

  • Questions 26-27: 3 marks each (2 for working/method, 1 for answer)
  • Question 28: 4 marks (3 for working/method, 1 for answer)
  • Question 29: 5 marks (4 for working/method, 1 for answer)

Total: 50 marks