From Real Exams Exam Paper

Primary 3 Mathematics Semestral Assessment 1 (Mid-Year) Paper 1

Free P3 Maths SA1 Paper 1, Exam version, with questions, answers, and syllabus-aligned practice for Singapore students.

These static practice materials are generated from the site's syllabus and paper-generation workflow, with source and model context shown so students and parents can evaluate the material before use.

Primary 3 Mathematics From Real Exams Generated by Claude Sonnet 4 Updated 2026-08-17

Questions

Free quiz and exam paper access

Enter your details to view this paper

Your access is remembered on this device.

Answers

TUITIONGOWHERE PRIMARY SCHOOL (AI)

SEMESTRAL ASSESSMENT 1 EXAMINATION 2026

PRIMARY 3 MATHEMATICS - ANSWER KEY

Duration: 60 minutes
Total Marks: 100


Section A: Multiple Choice Questions (25 marks)

1. (1) - The digit 8 is in the tens place, so its value is 80.

2. (2) - 4578 is between 4567 and 4599.

3. (1) - 6742 rounded to nearest hundred: Look at tens digit (4). Since 4 < 5, round down to 6700.

4. (1) - 3758 + 1467 = 5225

5. (1) - 8053 - 2786 = 5267

6. (2) - 8 × 9 = 72

7. (2) - 91 ÷ 7 = 13

8. (1) - 67 ÷ 8 = 8 remainder 3, so remainder is 3.

9. (2) - 4/8 = 1/2 (divide both by 4)

10. (2) - 3/5 + 1/5 = 4/5

11. (3) - 1/3 of 27 = 27 ÷ 3 = 9

12. (2) - 8.65+8.65 + 3.78 = $12.43

13. (1) - 25.0025.00 - 16.75 = $8.25

14. (1) - 4 km = 4000 m, so 4000 m + 250 m = 4250 m

15. (1) - 3500 g = 3 kg 500 g

16. (2) - Perimeter = 2 × (12 + 7) = 2 × 19 = 38 cm

17. (3) - Area = 9 × 9 = 81 cm²

18. (2) - Perpendicular lines meet at 90°

19. (3) - 135° is greater than 90°, so it's obtuse

20. (3) - From the bar graph, 25 apples were sold

21. (2) - Pattern increases by 50: 2390 + 50 = 2440

22. (2) - 9 × 6 = 54

23. (2) - 3 out of 10 parts are shaded = 3/10

24. (1) - 4/6 - 1/6 = 3/6

25. (2) - 3:20 + 45 minutes = 4:05


Section B: Short Answer Questions (45 marks)

26. (3 marks) Working:

   2847
 + 3695
 ------
   6542

Answer: 6542

27. (3 marks) Working:

   7234
 - 2968
 ------
   4266

Answer: 4266

28. (3 marks) Working: 8000 - 4526 = 3474 Answer: 3474

29. (3 marks) Working: 89 ÷ 7 = 12 remainder 5 Answer: 12 remainder 5

30. (3 marks) Working: 45 × 6 = 270 Answer: 270

31. (3 marks) Working: 5/8 = ?/24 To get from 8 to 24, multiply by 3 So multiply numerator by 3: 5 × 3 = 15 Answer: 15

32. (3 marks) Working: 2/7 + 3/7 = 5/7 Answer: 5/7

33. (3 marks) Working: 2/5 of 45 = (2 × 45) ÷ 5 = 90 ÷ 5 = 18 Answer: 18

34. (3 marks) Working: 2 h = 2 × 60 = 120 min 120 min + 25 min = 145 min Answer: 145 min

35. (3 marks) Working: L-shape perimeter: Top: 15 - 6 = 9 cm Right: 8 cm
Bottom right: 6 cm Bottom: 4 cm Left bottom: 8 - 4 = 4 cm Left: 15 cm Total: 9 + 8 + 6 + 4 + 4 + 15 = 46 cm Answer: 46 cm

36. (3 marks) Working: Area = length × width = 16 × 9 = 144 cm² Answer: 144 cm²

37. (3 marks) a) Science (25 students) b) 18 + 12 + 25 + 8 = 63 students

38. (3 marks) Working: Pattern increases by 6: 48, 54, 60, 66, 72, 78 Answer: 72, 78

39. (3 marks) a) 6847 to nearest 10: 6850 b) 6847 to nearest 100: 6800
c) 6847 to nearest 1000: 7000

40. (3 marks) Working:

  5 2 2 7
+ 2 4 7 8
---------
  8 0 0 5

Missing digits are: 2 and 7


Section C: Word Problems (30 marks)

41. (5 marks) Working: Toys produced in morning: 2845 Toys produced in afternoon: 1967 Total toys produced: 2845 + 1967 = 4812 Toys packed for delivery: 3256 Toys left: 4812 - 3256 = 1556

Answer: 1556 toys

42. (5 marks) Working: Money Mrs Chen had: 85.50Costofgroceries:85.50 Cost of groceries: 37.75 Cost of petrol: 25.80Totalspent:25.80 Total spent: 37.75 + 25.80=25.80 = 63.55 Money left: 85.5085.50 - 63.55 = $21.95

Answer: $21.95

43. (6 marks) Working: Number of classes: 8 Students per class: 28 Total students: 8 × 28 = 224 Students per group: 7 Number of groups: 224 ÷ 7 = 32

Answer: 32 groups

44. (7 marks) Working: Total pieces: 12 Morning: 1/4 of 12 = 12 ÷ 4 = 3 pieces Afternoon: 1/3 of 12 = 12 ÷ 3 = 4 pieces Total eaten: 3 + 4 = 7 pieces Pieces left: 12 - 7 = 5 pieces

Answer: Ate 7 pieces, 5 pieces left

45. (7 marks) Working: Length of garden: 18 m Width of garden: 12 m Perimeter: 2 × (18 + 12) = 2 × 30 = 60 m Cost per metre: 8Totalcost:60×8 Total cost: 60 × 8 = $480

Answer: $480


Marking Scheme Summary

Section A (25 marks): 1 mark per question Section B (45 marks): 3 marks per question - 2 marks for working/method, 1 mark for correct answer Section C (30 marks):

  • Questions 41-42: 5 marks each (4 for working/method, 1 for answer)
  • Question 43: 6 marks (5 for working/method, 1 for answer)
  • Questions 44-45: 7 marks each (6 for working/method, 1 for answer)

Total: 100 marks